Sommelier_Antti_Uusitalo.JPG

Rosee ja Suomen suvi

Olen jo monena vuonna odottanut roseeviinien rantautumista Suomeen. Jospa jo tänä kesänä suomalaisetkin innostuisivat herkänpunaisista viineistä, jotka sopivat suvikauden seurustelujuomaksi, mutta myös mainiosti kesälounaalle tai grillatun kalan seuraan.

Vaikka tunnetuimmat roseet tulevat Etelä-Ranskan Provencesta, viinikauppojen valikoimiin ilmestyy kesän alla lukuisia persoonallisia pinkkejä viinejä myös muualta Euroopasta. Kannustankin tänä juhannuksena viemään mökkituliaiseksi ystäville pullon kesäistä roseeviiniä. 

Antti Uusitalo, Sommelier, Ravintola Vinkkeli

 

Juhannuksena marinoidaan

Dry Rub eli kuivamausteseos sopii perinteisten marinadien sijaan mainiosti liha-, kala- ja äyriäisruoille. Dry Rub hierotaan kypsennettyyn lihaan tai kalan pintaan ennen grillaamista.

Kaupoista löytyy nykyään hyviä valmiita seoksia, mutta sen voi valmistaa myös itse käyttäen erilaisia kuivia mausteita, kuten savupaprikaa, sipulijauhetta, sokeria, kuivattua chiliä ja valkosipulia sekä fenkolia.

 

Haikalan chipotle savuchiliöljy –resepti juhannukseksi

  • 0,5 L Rypsiöljyä
  • 1 rkl Cayennepippuria
  • 3 kpl Savustettua chiliä (chipotle)
  • 1 Habanero
  • Suolaa

Laita kaikki ainekset sekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Öljyn voi laittaa kauniiseen pulloon.

 

Oskari Kopio, Ravintoloitsija, Haikala Catering ja Kullo Klubiravintola

Ruusuniemi_Oskari_Kopio_BW_2017.jpg